Beginnen met beleggen

Zelf beleggen of toch niet?

Wanneer je wat geld op de bank hebt staan, heeft het idee misschien al vaker door je hoofd gespookt. Wat als je het geld belegt? Zou het je lukken om er wat meer van te maken? Toch blijkt dat zo simpel nog niet. Al gauw raak je verstrikt in een wirwar van financiële termen en allerlei andere onbekende zaken. En juist daarom besteden mensen het weer uit aan de financiële industrie. Vaak tegen (te) hoge kosten. Jammer genoeg gaat dit onnodig ten koste van de winst die behaald kan worden. Bovendien handelen deze partijen niet altijd in jouw belang. Is het dan mogelijk om zelf uw geld te beleggen én met positief resultaat? Jazeker, wij geloven dat iedereen dat kan!

Zelf beginnen met beleggen is dat niet ingewikkeld?

Is beleggen ingewikkeld? Nee, beleggen is volgens ons vrij simpel en iedereen kan het leren. Het is echter moeilijk om het simpel te houden. Kun je het dan leren zonder financiële kennis? Ja, wij geloven dat je het zonder enige beleggingsachtergrond helemaal zelf kan doen. Wij helpen je er stap voor stap doorheen!

Zelf beleggen.. Waar begin ik dan?

Laten we beginnen bij het begin. Wat is een aandeel? Een aandeel is een stukje eigendom dat je koopt. Wanneer je een aandeel koopt, ben je in feite dus voor een klein stukje eigenaar van een bedrijf. Waarom verkoopt een bedrijf een stukje eigendom? Er zijn twee versimpelde hoofdredenen waarom een bedrijf stukjes eigendom verkoopt. De eerste reden is dat soms één van de eigenaren van het bedrijf wil stoppen. Deze eigenaar verkoopt dan zijn deel van het bedrijf. Op zo’n moment kan een bedrijf er voor kiezen om dat deel van eigendom als aandelen te gaan verkopen. Beleggers kopen die aandelen dan voor een bepaalde prijs op de beurs. Wanneer die aandelen officieel op de beurs worden aangeboden heet dat de beursgang. De tweede reden is dat het bedrijf meer geld wil ophalen om bijvoorbeeld uit te breiden.

“Wanneer een bedrijf naar de beurs gaat en aandelen beschikbaar komen heet dat een beursgang. Vanaf dan is het bedrijf beursgenoteerd.” 

Van wie koop ik aandelen? Aandelen worden verhandelt op de beurs. Alleen bij de beursgang worden aandelen door het bedrijf zelf verkocht. Daarna worden ze door beleggers onderling verhandeld. In de meeste gevallen koop je dus een aandeel van een andere belegger die het aandeel wil verkopen.

Zijn er ook risico’s?

Beleggen brengt enkele risico’s met zich mee. Doet het bedrijf het na de beursgang heel slecht, dan willen beleggers minder graag een stukje eigendom van dit bedrijf bezitten. De beurskoers, oftewel het bedrag dat mensen willen betalen voor een stukje eigendom van het bedrijf, daalt dan. Andersom, wanneer het bedrijf het heel goed doet wordt een stukje eigendom van het bedrijf erg gewild en dus stijgt de beurskoers. Daarnaast bestaat er nog het risico dat een bedrijf failliet gaat of niet meer aan al zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.

Naast de risico’s zijn er ook positieve dingen mogelijk op de beurs. Wanneer je gaat beleggen kun je op twee manieren het geld dat je geïnvesteerd hebt meer waard maken. Zo kan het zijn dat je extra geld verdient door een dividend uitbetaling van het bedrijf. Dividend is een uitkering van de winst aan de eigenaren van de aandelen (de aandeelhouders). De tweede manier is door de aandelen van het bedrijf voor een hoger bedrag te verkopen dan het bedrag waarvoor je ze hebt aangekocht. Het verschil kun je dan als winst, oftewel rendement beschouwen. Nu heb je de eerste basis begrippen van beleggen geleerd. Het is tijd voor stap 1.

>>> Lees hier de verschillende begrippen van beleggen nogmaals door

De eerste stap van zelf beleggen

In feite is de eerste stap om te kiezen tussen twee vormen van beleggen. Beleggen is namelijk te verdelen in twee velden, actief beleggen en index beleggen. Beide vormen van beleggen draaien om het kopen van aandelen. Actief beleggen betekent zelf uitgebreid onderzoek doen naar bedrijven. Bij bijvoorbeeld het bedrijf Apple ga je kijken naar de cijfers, concurrenten, toekomstperspectief en waardering. Dit is wat de professionals die actief beleggen ook doen en waar ze fulltime mee bezig zijn. Lijkt het je echt leuk om te gaan beleggen en wil je er tijd insteken (e.g. jaarverslagen lezen, beurskoersen bijhouden, beleggingsnieuws volgen, etc.)? Overweeg dan om actief te gaan beleggen. Wil je liever niet teveel moeite doen en er niet te vaak naar om hoeven kijken? Dan past index beleggen waarschijnlijk beter bij jou.

Wat is het verschil tussen actief en index beleggen?

Neem bijvoorbeeld de Nederlandse aandelenbeurs de AEX. Op deze beurs worden de aandelen van de 25 grootste Nederlandse bedrijven verhandeld. Wanneer jij als belegger op deze beurs gaat beleggen, kun je dus kiezen uit 25 bedrijven. Wat is nu het verschil tussen index beleggen en actief beleggen? Wanneer je index gaat beleggen doe je het even goed als de beurs waarin je belegt. Dus doet de AEX het goed en stijgt zij met 5%, dan behaal jij ook 5% winst op jouw aandelen. Het idee is dat je het te investeren geld verspreidt over deze 25 bedrijven en dus van al deze 25 bedrijven aandelen koopt. Daarmee zul je het dus zo goed doen, als deze bedrijven het gemiddeld met z’n allen doen.

Bij actief beleggen ga je zelf onderzoek doen naar één van de 25 bedrijven, (of alle 25 als je zeeën van tijd en geld hebt) waarvan jij denkt dat die het wellicht goed gaat doen in de toekomst. Je kijkt naar het jaarverslag en de jaarcijfers, je kijkt naar hun prognose voor de toekomst, je probeert te begrijpen hoe het management functioneert en hoe de industrie het doet waarin ze opereren, etcetera. Nadat je een bedrijf hebt onderzocht, beoordeel je of je vindt dat de waarde van het aandeel precies is zoals die zou moeten zijn (niet interessant om te kopen), of dat deze te laag is (kopen!!) of dat deze te hoog is (links laten liggen). Op basis van jouw beoordeling koop je wel of niet aandelen in het bedrijf. Bij actief beleggen koop je relatief meer aandelen van dat ene bedrijf ten opzicht van passief beleggen. Immers je hebt er misschien ook al 3 onderzocht waarvan de conclusie was dat je deze niet moet kopen.

Kort samengevat is het verschil tussen index en actief beleggen dat je bij index beleggen vaak meer verschillende aandelen van verschillende bedrijven hebt (meer spreiding) dan bij actief beleggen. Daarnaast kost index beleggen veel minder tijd en onderzoek dan actief beleggen. We lichten dit hieronder verder toe met een voorbeeld.

Hier volgt een voorbeeld

Om een voorbeeld te scheppen. Stel je hebt 25.000 euro om te beleggen. Wanneer je index belegt kun je stellen dat je van ieder bedrijf voor grofweg 1.000 euro aan aandelen koopt. Wanneer je actief belegt en je na grondig onderzoek de kansen voor dit bedrijf erg goed inschat, zul je misschien voor 5.000 euro in dit bedrijf investeren.

Beginnen bij index beleggen

Index beleggen wordt ook wel passief beleggen genoemd. Index beleggen is massaal in opkomst. De beste (actieve) belegger ter wereld, Warren Buffet, raadt vrijwel iedereen aan passief te gaan beleggen. Er zitten 4 grote voordelen aan index beleggen.

  1. Het kost zeer weinig tijd.
  2. Het kost zeer weinig.
  3. Het risico is relatief laag.
  4. Je doet het gegarandeerd beter dan de meeste professionals.

Wat is dan in hemelsnaam indexbeleggen?

>>> Lees hier hoe ook jij passief kan beleggen.

Wat zijn de voordelen voor actieve beleggers?

Vind je het leuk om zelf beslissingen te nemen? Wil jij andere beleggers verslaan? Als actieve belegger pas je je eigen ideeën over aandelen toe. Je zorgt dat je actief onderzoek doet en investeert tijd. Daarmee vorm je je eigen beeld over een bedrijf en de waarde van de aandelen. Op basis daarvan beslis je of een aandeel de investering waard is. Hoe gaaf is het, dat jij misschien wel met jouw ideeën en beeld over aandelen en bedrijven, de beurs en andere beleggers weet te verslaan!

Er is één bekende goeroe, die al 50 jaar als actieve belegger de passieve beleggers ruimschoots verslaat, en dat is Warren Buffet. Voor ons als Beursfenomeen is hij ons grote voorbeeld. Wij volgen dan ook al geruime tijd succesvol zijn beleggingsfilosofie. Je zult in onze beleggingsfilosofie dan ook veel van zijn beleggingsprincipes herkennen. Uiteindelijk zul je zien dat ook jij als actieve belegger een eigen beleggingsfilosofie ontwikkeld.

Let op: Lang niet alle actieve beleggers verslaan op lange termijn de passieve beleggers. Slechts 20% van de actieve beleggers is volgens onderzoek in staat om passieve beleggers op de lange termijn te verslaan. Wil je weten wat er voor nodig is om bij die 20% te horen?

>>> Lees hier hoe je kunt beginnen met actief beleggen.

De volgende stap

Je hebt nu een eerste basis idee van  wat beleggen is en hoe het werkt. Natuurlijk valt er veel meer te leren over het beleggen. Wellicht heb je al een idee van welke vorm van beleggen het beste bij jou past, maar misschien wil je ook nog wel eerst meer lezen over zowel actief als index beleggen:

INDEX BELEGGEN, WAT IS INDEX/PASSIEF BELEGGEN

ACTIEF BELEGGEN, HOE WERKT ACTIEF BELEGGEN