Aandachtspunten

Waar moet je opletten bij Index Beleggen?

Op de pagina Index Beleggen hebben we je uitgelegd wat een ETF precies is en hoe het werkt. Wellicht overweeg je nu de volgende stap: Het kopen van een ETF. Wij kunnen ons voorstellen dat je in dat geval graag wilt weten waar je op moet letten bij het kopen van een ETF. Op deze pagina vertellen we je daar alles over.

De 5 aandachtspunten om bij een ETF op te letten

Als je online gaat zoeken kun je wel meer dan 10.000 verschillende ETF’s vinden. Hoe weet je nu dat je de juiste kiest? Je wilt natuurlijk wel dat jouw belegging vertrouwd is, dat je niet te hoge risico’s neemt en dat je hopelijk een mooi rendement op jouw belegging behaald. Wij bespreken hieronder puntsgewijs de 5 punten waarvan wij adviseren erop te letten bij het kopen van een ETF.

• Wat zijn de kosten van een ETF
• Waar belegt de ETF uw geld in?
• Wat is het land van herkomst van de ETF?
• Is de ETF gelijk gewogen?
• Is de ETF-uitgever van de ETF financieel sterk en betrouwbaar?

1. Wat zijn de kosten van een ETF?

Bij kosten moet je niet alleen denken aan het eenmalige bedrag dat je moet investeren om de ETF te kopen. Met kosten doelen we juist met name op de jaarlijkse kosten die verbonden zijn aan het kopen van een ETF. Het is belangrijk hierop te letten omdat een hoog percentage aan jaarlijkse kosten flink ten koste kan gaan van je rendement, oftewel je winst. Een wijs gezegde is:

“Je zult nooit zeker weten welk rendement je zult behalen met het kopen van een ETF. Het enige wat je zeker weet, zijn de jaarlijkse kosten.”

Met andere woorden, je weet nooit zeker of je überhaupt winst zult behalen met de aankoop van je ETF. Het enige wat je zeker weet is dat je de jaarlijkse kosten moet betalen. Zelfs als je geen winst hebt behaald met je ETF. In een voorbeeld op de pagina Index Beleggen, gaven we al aan dat op de lange termijn, kosten er best in kunnen hakken. Wij raden aan dat de kosten van een ETF maximaal 0,2% van het ingelegde vermogen mogen zijn. Let hier dan ook op bij het kopen van een ETF.

De kosten van de goedkoopste en wereldwijd populairste ETF, bedragen slechts 0,07% per jaar. >>> Lees hier welke ETF dat is.

Wil je meer technische achtergrond over de kosten van ETF’s, lees dan ook eens onderstaande artikel van Morningstar.nl
>>> De kosten van beleggen in ETF’s – Morningstar.nl

2. Waar belegt de ETF uw geld in?

Een ETF is niet altijd alleen opgebouwd uit aandelen. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om beleggingen in obligaties, valuta, grondstoffen en vastgoed. Aan sommige categorieën van beleggingen zitten meer risico’s dan aan andere. Wij van Beursfenomeen leggen ons met name toe op het beleggen in aandelen. Wanneer de ETF van uw keuze ook andere categorieën belegging bevat, is het verstandig goed onderzoek te doen naar de risico’s die bij deze beleggingstypes komen kijken. Zodat je zeker weet waar u op moet letten.

Daarnaast doe je er verstandig aan om te controleren of de ETF daadwerkelijk de aandelen koopt. Dat klinkt wellicht raar, maar het is belangrijk dat de ETF de aandelen ook daadwerkelijk koopt. Pas dan ben jij juridisch eigenaar van de aandelen. Normaal gesproken is dit wel het geval. Het niet kopen van de onderliggende bezitting komt voornamelijk voor bij ETF’s voor grondstoffen, zoals goud.

3. Wat is het land van herkomst van de ETF?

Vooral met het oog op belastingen is het belangrijk om hierover na te denken. Er wordt bijvoorbeeld dividendbelasting ingehouden over het dividend dat aan je wordt uitgekeerd. Dit gebeurt in het land van herkomst van de ETF. Is de ETF van Nederlandse afkomst dan kan dat fiscale voordelen bieden. Als de ETF van Nederlandse herkomst is, kun je de afgedragen dividendbelasting namelijk terugvragen van de belastingdienst. Maar is de ETF Amerikaans, dan zullen de beheerders van de ETF eerst dividendbelasting aan de Amerikaanse overheid afdragen alvorens je jouw dividend (winst) uit te keren. Dit kun je echter niet terugvragen.

4. Is de ETF gelijk gewogen?

Gelijk gewogen, wat betekent dat? In normaal Nederlands bedoelen we hiermee dat je moet kijken naar de verdeling waarmee wordt belegd binnen de ETF. Wordt er in elk bedrijf dat is geselecteerd bijvoorbeeld voor hetzelfde bedrag of percentage aan aandelen gekocht? Als de ETF bestaat uit 20 aandelen, heeft dan elk aandeel een grootte van 5%? Deze verdeling kan belangrijk zijn. Denk maar eens na over de volgende gedramatiseerde situatie:

Gelijk gewogen: Je belegt 10.000 euro in een ETF. De ETF belegt in 10 verschillende aandelen, waarvan 3 in dezelfde sector zitten, de 7 overige aandelen komen allemaal uit andere sectoren. Wanneer de sector van die 3 het slecht doet is het niet zo erg, de 7 andere aandelen kunnen voor een eventueel slecht resultaat compenseren. Dat is aangenomen dat de ETF gelijk gewogen de aandelen heeft gekocht, of in dit voorbeeld, van ieder aandeel voor een waarde van 1.000 euro.

Niet gelijk gewogen: Stel nu dat de ETF niet gelijk gewogen aandelen heeft gekocht. De ETF belegt wederom in 10 verschillende aandelen, waarvan 3 in dezelfde sector zitten en de overige 7 aandelen allemaal uit een andere sector komen. Wederom doet de sector met de 3 bedrijven het slecht. Maar dit keer, heeft de ETF de aandelen niet gelijk gewogen gekocht. Ze hebben bijvoorbeeld voor wel 6.000 euro aandelen gekocht in de sector waar het nu slecht gaat. Slechts 4.000 euro hebben ze in de andere 7 sectoren gestoken. De kans dat deze overige 7 sectoren nu kunnen compenseren voor de tegenvallende resultaten van de sector waarin 3 aandelen zijn gekocht is een stuk kleiner.

Met het bovenstaande voorbeeld kun je heel mooi zien waarom het belangrijk is om te kijken of de ETF gelijk gewogen is. In de realiteit is het nog iets ingewikkelder. Als je daar meer over wilt lezen, dan raden we je aan het onderstaande artikel van Morningstar over het principe van gelijk gewogen eens te lezen.

>>> Lees hier meer over gelijk gewogen – Morningstar.nl 

5. Is de ETF-uitgever van de ETF financieel sterk en betrouwbaar?

Dit spreekt redelijk voor zich. Wanneer de uitgever van de ETF een bekende partij is die goed bekend staat, dan is de kans dat zij goed zakendoen een stuk groter. Met een uitgever van een ETF waar u niet bekend mee bent, kan het risico groter zijn. Je zet je spaargeld immers ook niet zomaar op een onbekende bank.

Voorkom deze veel voorkomende fout bij het kiezen van een ETF

Hierboven heb je de 5 punten gelezen waar je op moet letten wanneer je overweegt een ETF te kopen. Waar moet je niet opletten bij het kiezen van een ETF? Dit betreft een klassieke fout bij het aanschaffen van een belegging. Een fout die je enorm veel geld kan kosten. Kijk vooral niet naar het rendement (winst) dat is behaald in het verleden. Dit biedt op geen enkele wijze een garantie voor de toekomst. Je kent wellicht de bekende slogan wel. “Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.” Deze uitspraak wordt onderbouwt door wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat beleggingen die het in het verleden goed gedaan hebben, het in de toekomst gemiddeld slechter doen.

>>> Kijk met gezond verstand naar rendementen uit het verleden

De volgende stap

Je bent inmiddels al een beetje wegwijs in de wereld van Index beleggen en ETF’s. Zo weet je nu wat index beleggen precies is en waar je op moet letten voor het beoordelen van een ETF. In de volgende stap laten we de 5 punten los op twee voorbeeld ETF’s.

STAP 3: EEN ANALYSE VAN 2 ETF’S OP BASIS VAN DE 5 AANDACHTSPUNTEN

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.