Aandelen selecteren

Hoe selecteer ik de juiste aandelen?

Dit is de grote vraag die veel beginnende beleggers bezighoudt. Welke aandelen moet ik kopen en hoe selecteer ik deze? Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het verstandig te kijken naar andere succesvolle beleggers. Immers, als je ergens succesvol in wil worden bestudeer dan iemand die al succesvol is. Wil je succesvol cabaretier worden, bestudeer dan Jochem Meyer. Wil je een succesvolle zwerver worden, loop een dagje mee met een dakloze. Wil je een succesvolle belegger worden, bestudeer de beste belegger op deze planeet: Warren Buffett.

 

Beleggingsfilosofie Warren Buffett

Buffett is vast een van de slimste mensen op deze planeet? Ja, dat klopt. Toch is het niet zijn IQ wat doorslaggevend is geweest voor zijn succes. Na het lezen van zo’n 30 boeken over Warren Buffett komen we tot een opmerkelijke conclusie. De aanpak van Buffett is niet super geavanceerd zodat alleen de slimste mensen dit kunnen toepassen. In tegenstelling, hij gebruikt vooral zijn boerenverstand. De wijze waarop hij belegt is elegant door eenvoud. Het is echter wel heel moeilijk om het eenvoudig te houden, aldus Buffett. Echter, iedereen kan het leren.

Wie is Warren Buffett?

De Amerikaan Warren Buffett is met afstand de beste belegger ter wereld. Buffett, 87 jaar inmiddels, heeft over de afgelopen 52 jaar gemiddeld 19% rendement per jaar gemaakt. Dit terwijl aandelen gemiddeld in die periode 9,7% per jaar hadden opgeleverd. Had je in 1965 € 1000 met Buffett geïnvesteerd dan was dat bedrag nu ongeveer € 900 miljoen waard. Buffett heeft door enkel te beleggen een vermogen bij elkaar gesprokkeld van omgerekend zo’n € 70 miljard euro. Doordat hij een kleine € 25 miljard heeft weggegeven aan goede doelen is hij niet meer de rijkste man op deze planeet. Hoe heeft hij dit voor elkaar gekregen?

Hoe selecteert Warren Buffett aandelen?

Bij een beleggingsbeslissing kijkt Buffett naar drie hoofdaspecten. Pas als aan deze drie aspecten voldaan wordt is een aandeel geschikt om te kopen. Het gaat om de volgende drie criteria:.

  • Competitief voordeel: Wat bedoelen we hiermee? Neem een bedrijf als Coca-Cola. Coca-Cola is een van de meest bekende merken ter wereld. Als je ergens in de wereld in een bar een colaatje besteld is de kans groot dat je een Coca-Cola krijgt. Voor (potentiële) concurrenten is het vrijwel onmogelijk Coca-Cola van de troon te stoten. Coca-Cola is als het ware een kasteel dat wordt beschermd door een slotgracht.
  • Competent en integer management. Als je besluit een aandeel te kopen wil je graag dat zorgvuldig met jouw geïnvesteerde geld omgegaan wordt. Goed management van het bedrijf waarin jij een aandeel hebt gekocht kan echt het verschil maken. Slecht en zelfs corrupt management zoals bijvoorbeeld bij Imtech kunnen desastreus uitpakken voor je beleggingsresultaten.
  • Waarde van een aandeel: Als aan de bovenstaande drie criteria is voldaan volgt het laatste onmisbare aspect. Namelijk de prijs die je betaalt voor een aandeel. Ook al lijkt een bedrijf geweldig en voldoet het aan alle criteria, de prijs is uiteindelijk doorslaggevend om te bepalen of het een succesvolle belegging wordt. Het werkt een beetje hetzelfde als bij de aankoop van een Tesla auto. Een Tesla is een geweldige auto. Toch is het niet verstandig er € 1 miljoen voor te betalen, dat wil je waarschijnlijk ook niet. De verhouding tussen de prijs en de werkelijke waarde is dan scheef. Dit is duidelijk geen goede investering/belegging. Het liefst wil je een aandeel kopen waarvan de prijs (de beurskoers) lager is dan de werkelijke waarde.

Bovenstaande drie simpele criteria gebruikt Buffett bij zijn beleggingsbeslissingen. Pas als aan alle drie criteria is voldaan besluit hij een aandeel te kopen. Dit zijn logische en simpele criteria. Het toepassen van deze criteria is echter niet simpel en vergt veel studietijd. We gaan in een volgend artikel verder inzoomen op de individuele criteria. Op die manier kan uiteindelijk iedereen leren beleggen als werelds beste belegger Warren Buffett!

Volgende stap

AANDELEN SELECTEREN, CRITERIA 1: COMPETITIEF VOORDEEL

Welke criteria vind jij belangrijk als het gaat om jouw belegging? Laat het ons weten in een opmerking.

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.