Twee voorbeelden

In het vorige artikel hebben wij besproken op welke 5 punten je kunt letten, wanneer je een ETF overweegt aan te schaffen. In dit artikel nemen we je mee in onze analyse van twee bekende ETF’s. Wij vergelijken de twee ETF’s op basis van de 5 punten. Hopelijk kunnen wij zo aan je laten zien hoe je een ETF zelf kunt beoordelen op basis hiervan. Wij willen benadrukken dat het bespreken van deze producten uitsluitend illustrerend bedoeld is. Wij hebben op geen enkele manier een financieel belang bij het bespreken van deze producten.

>>> Als je de 5 punten nog niet hebt gelezen, lees ze dan hier

De twee ETF’s

De onderstaande ETF’s die wij hebben gekozen om jullie mee te nemen in de analyse zijn beide ETF’s die beleggen in aandelen. Hieronder geven we jullie eerst een korte samenvatting van allebei, alvorens over te gaan tot de analyse.

Think Global Equity UCITS ETF (symbool: TGET)

De Think Global Equity UCITS ETF is een wereldwijd gespreide aandelen ETF bestaande uit 250 aandelen. Deze ETF koopt aandelen in 250 van de grootste bedrijven ter wereld. Je kunt hierbij denken aan bedrijven als Apple, Shell, Toyota, Microsoft en Coca-Cola. De Think Global Equity Index is een gelijk gewogen index verspreid over de regio’s Noord-Amerika, Europa en Azië. De ETF mag voor maximaal 40% in één werelddeel beleggen.

De jaarlijkse kosten bedragen op dit moment 0,20% per jaar. De uiteindelijke eigenaar is Binckbank N.V. Dit is een betrouwbare Nederlandse partij. Een Nederlandse uitgever kan fiscale voordelen bieden, wat zorgt voor een iets beter rendement.

>>> Wil je meer weten over de Think Global Equity ETF? Lees dan hier verder

Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUSA)

De Vanguard S&P 500 ETF koopt aandelen in de 500 grootste bedrijven van Amerika. Voorbeelden van deze bedrijven zijn Apple, Microsoft en Coca-Cola. Het is een index gewogen op basis van marktkapitalisatie en dus niet gelijk gewogen. Met andere woorden, grote bedrijven krijgen een grotere weging wat een klein beetje rendement kost op de lange termijn. De uitgever en eigenaar van de ETF is Vanguard. Vanguard is wereldwijd de grootste uitgever van ETF’s. Vanguard is in tegenstelling tot Binckbank N.V. geen commerciële instelling. Dat wil zeggen dat winst maken geen hoofddoelstelling is. Hierdoor zijn de jaarlijkse kosten laag. Voor deze ETF is dat slechts 0,07% per jaar. Warren Buffett raadt deze ETF aan voor particulieren om in te beleggen. Via dit PDF-bestand van Vanguard kun je er meer over lezen.

Vergelijking van de ETF’s

 1. Kosten

Wat opvalt zijn de ruim lagere kosten bij de Vanguard ETF. Hier bedragen de kosten slechts 0,07% per jaar tegenover 0,20% bij de Think ETF. De lage kosten maken Vanguard de goedkoopste ETF ter wereld en daarmee ook meteen de meest populaire.

2. Waar stopt de ETF uw geld in?

De Vanguard ETF belegd enkel in de grootste Amerikaanse bedrijven. De Think ETF is gespreid over Amerika, Europa en Azië. Bij beide ETF’s beleg je dus in landen met een andere valuta dan de euro. Op korte termijn kan dit door schommelingen in de wisselkoers invloed hebben op je resultaten. Op de lange termijn behalen aandelenbeurzen uit verschillende landen en continenten ongeveer hetzelfde rendement.

Het is aantrekkelijk te denken dat wereldwijd gespreide aandelen een beter rendement zullen behalen. Toch hoeft dit niet per se zo te zijn. De grote Amerikaanse bedrijven verkopen massaal producten in Azië waardoor ze via hun verkopen ook profiteren van de snellere groei in Azië. Hierdoor hoeft dit verschil geen invloed in de resultaten te hebben.

 3. Wat is het land van herkomst van de ETF?

Think is een Nederlandse partij wat een klein fiscaal voordeel oplevert. Je kunt namelijk dividendbelasting terugvragen bij de fiscus. Stel dat je € 1000 belegd hebt in een ETF, dan scheelt dat ongeveer € 5 op jaarbasis. Doordat Vanguard gevestigd is in Ierland is het wel in dezelfde valuta, de euro, te koop.

 4. Is de ETF gelijk gewogen?

De Think ETF is gelijk gewogen en de Vanguard niet.

 5. Is de uitgever van de ETF een betrouwbare partij?

Vanguard is een veel grotere partij dan Think dit kan zorgen voor extra stabiliteit.

Welk rendement mag je verwachten?

Aandelen als beleggingscategorie hebben de afgelopen 200 jaar gemiddeld zo’n 7% per jaar opgeleverd. Naar ons idee mag je hier ook van uit gaan voor de komende 200 jaar. Deze rendementen komen met grote schommelingen. Het is in het verleden verscheidene keren voorgekomen dat aandelen in een jaar 50% dalen. De afgelopen acht jaar zijn aandelen harder gestegen dan gemiddeld 7% per jaar. Wij vermoeden dat je daarom in het komende decennium genoegen moet nemen met iets minder dan 7% per jaar.

Belangrijk!

Aandelen laten jaarlijks, zowel omhoog als omlaag, schommelingen zien. Het allerbelangrijkste van beleggen in ETF’s is dit systematisch te doen. Dat wil zeggen elke periode voor een vast bedrag beleggen. Bijvoorbeeld elk jaar op 1 januari voor € 1000 een ETF kopen. Door dit jaarlijks te herhalen betaal je soms te veel en soms te weinig qua aanschaf. Als aandelen duur zijn betaal je eigenlijk iets te veel en als aandelen goedkoop zijn betaal je iets te weinig. Hierdoor middel je de aankoopprijs. Doe je dit niet is de kans groot dat je vaak te veel betaald en bijna nooit te weinig. Bedenk hier dus een systeem voor en wijk daar niet vanaf.

Conclusie

Beide ETF’s zijn waarschijnlijk de beste uit dit universum. Beide hebben kleine voordelen ten opzichte van de andere. Ons vermoeden is dat op de lange termijn de rendementen van beide ETF’s ongeveer gelijk zijn. We hebben zelf een kleine voorkeur voor de Vanguard S&P 500 ETF vanwege de lagere kosten. Wij denken dat beide ETF’s verantwoorde aankopen zijn voor de lange termijn. Op de korte termijn kunnen er grote schommelingen voorkomen in de waarde. Echter, wanneer je jaarlijks voor een vast bedrag deze ETF koopt bouw je een ijzersterke lange termijn belegging op.

Volgende stap

Nu je weet waar je naar moet kijken bij het selecteren van een ETF ben je klaar (na uitgebreide analysis uiteraard) om je eerste ETF te kopen! Dus de volgende en laatste vraag die we nog moeten beantwoorden is: “Waar kun je jouw ETF’s het beste kopen?” Lees in de volgende en laatste stap alles over het kopen van een ETF en het selecteren van de juiste broker daarvoor.

STAP 4: INDEX BELEGGEN, DE JUISTE BROKER SELECTEREN

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.