Broker selecteren

Waar kan ik een ETF kopen?

In het vorige artikel analyseerden we twee bekende ETF’s.  Wanneer je zelf de analyse hebt uitgevoerd, is de volgende stap om de ETF naar keuze te kopen. Dit gaat via een broker. Een broker is simpelweg een tussenpersoon tussen jou en de beurs. Als particulier kun je niet om een broker heen.

Hoe vind ik de meest geschikte broker?

Om deze vraag te beantwoorden nemen we net als in het vorige artikel twee partijen onder de loep. We bespreken hieronder de twee grootste brokers van Nederland, namelijk De Giro en Binck Bank. We analyseren ze op 3 criteria.

  • Veiligheid
  • Kosten
  • Service

Lees hieronder over de 3 criteria.

1. Is uw broker veilig?

De Giro is in tegenstelling tot Binck geen bank. Bij een bank valt de eerste € 100.000 onder het depositogarantiestelsel van de Nederlandse Bank. Dat wil zeggen als een bank failliet gaat krijg je dit geld terug van de overheid. De overheid staat als het ware garant. Het gaat hierbij alleen om kasgeld op de rekening. Beleggingen vallen hier buiten omdat de Nederlandse wet vereist dat een bank of broker beleggingen onderbrengt in een apart bewaarbedrijf. Gelukkig bestaat er ook een beleggers garantiestelsel. Deze gaat tot € 20.000. Mocht De Giro failliet gaan zijn uw beleggingen sowieso veilig. De eerste € 20.000 aan kasgeld is ook veilig. De Giro is op basis van het aantal transacties inmiddels de grootste broker van Nederland. Tevens zijn ze, ondanks dat ze pas in 2013 zijn begonnen, winstgevend in Nederland. Wij beschouwen de kans op faillissement van De Giro als minimaal. We raden wel aan geen grote hoeveelheden kasgeld voor langere perioden op de rekening te zetten.

Doordat Binck een bankvergunning heeft lijkt het misschien veiliger. In de praktijk is dit misschien weerbarstiger omdat het financieel de laatste jaren met Binck bergafwaarts gaat. Gaat Binck failliet, krijg je tot € 100.000 gewoon terug, alleen je moet er wel even op wachten. Concluderend zijn wij van mening dat op dit moment beide brokers gezonde spelers zijn waarbij uw geld veilig is.

2. Wat zijn de kosten bij De Giro en Binck?

Een rekening openen is bij beide partijen gratis. Bij de giro heb je in 15 minuten online een rekening geopend. Bij Binck krijg je een map en duurt het even. Let bij eventuele welkomstcadeaus op de kleine lettertjes in de voorwaarden.

Wat ben je qua transactiekosten kwijt? Hier kunnen we kort over zijn. De Giro is veruit de goedkoopste. Zeker voor kleine en beginnende beleggers is dit verschil enorm. De Giro is vaak zo’n 70% goedkoper met transacties. Wanneer je bijvoorbeeld voor € 3000 aandelen Heineken wil kopen betaal je bij De Giro € 2,60 en bij Binck € 10. Dit geldt ook voor beleggingen in het buitenland.

Tot slot is beleggen in veel ETF’s bij De Giro zelfs gratis. De twee ETF’s die wij tipten behoren tot De Giro kernselectie en zijn daarom ook gratis (maximaal 1 gratis per maand).

Waarom is De Giro zo goedkoop?

Het antwoord op deze vraag is drieledig. Ten eerste is de concurrentie te duur. Binck is nog relatief goedkoop vergeleken met andere brokers. Veelal de brokerafdelingen van de grote banken zijn erg duur. Ten tweede, heeft De Giro alleen een platform waarop je aan- en verkopen kunt doen. Er wordt niet geïnvesteerd in van allerlei adviesdiensten waardoor de kosten laag zijn. Deze lage kosten worden doorgegeven aan de klant. Ten derde, verdient De Giro ook op een andere manier aan beleggingen die jij hebt gekocht. De Giro mag jou beleggingen namelijk uitlenen aan andere financiële partijen. Financiële partijen die speculeren op koersdalingen van aandelen willen graag beleggingen lenen. Hiervoor kloppen ze bij De Giro aan. De Giro krijgt hiervoor een vergoeding. Het gaat te ver om hier de technische kant van uit te leggen. Het is echter mogelijk dat een partij die de beleggingen heeft geleend failliet gaat. Hierdoor kan die partij haar beleggingen mogelijk niet terugbetalen. Bij het uitlenen wordt altijd een onderpand van 104% gevraagd waardoor het grootste risico wordt ondervangen. Via kleine letters in de voorwaarden heb jij De Giro toestemming gegeven dit te doen.

Wanneer je niet wilt dat je beleggingen worden uitgeleend kun je bij het activeren van je rekening een “Custody account” openen. Je hebt dan nog steeds dezelfde aan- en verkoop tarieven. Als klant ga je dan wel betalen voor bijvoorbeeld de verwerking van dividend €1,00 + 3% voor dividend. Nog steeds zijn de kosten dan lager dan Binck.

Sinds 11 oktober 2017 biedt Binck ook de mogelijkheid tot het uitlenen van uw beleggingen. De opbrengsten daarvan worden na aftrek van kosten op gelijke basis verdeeld met de belegger. Dit kan je als belegger dus extra geld opleveren. Standaard doe je hier niet aan mee. Je moet dit speciaal activeren. Als je de risico’s niet goed begrijpt raden wij aan dit niet te activeren.

>>> Hier lees je meer over de risico’s van het uitlenen van beleggingen bij Binck.

3. Welke broker heeft de beste service?

In klantonderzoeken voor beste service scoort Binck altijd hoog. De Giro scoorde altijd laag. Een belangrijke reden hiervoor was dat ze pas in 2013 zijn begonnen. Nu scoort De Giro bij klantonderzoeken bovengemiddeld.

Wat is goede service? We hebben afgelopen maand de proef op de som genomen. We hebben beide brokers drie keer gebeld en elke keer werd de telefoon binnen 10 seconden opgepakt door een medewerker. Tevens worden bij beide partijen e-mails hoofdzakelijk binnen 24 uur beantwoord. Zowel De Giro als Binck zijn dus goed bereikbaar.

Het platform van beide brokers ontloopt elkaar weinig. Het Binck platform is iets volwassener. Er zijn iets meer mogelijkheden en informatie om onderzoek te doen. Van deze mogelijkheden maak je als lange termijn belegger vrijwel geen gebruik. Zeker als je enkel een ETF wil kopen voegt dit geen waarde toe. Bij De Giro kun je via iDEAL rechtstreeks geld overmaken. Bij Binck duurt het even voordat je geld op de rekening staat.

Conclusie

Bovenstaand hebben wij Binck en De Giro als brokers vergeleken. We hebben gekeken naar drie zaken die belangrijk zijn voor de klant. Veiligheid, kosten en service. We hebben hierbij het perspectief van een klant aangehouden die weinig handelt. Een klant die via ETF’s voor de lange termijn belegt. Beide brokers ontlopen elkaar weinig op het gebied van veiligheid en service. Op het gebied van veiligheid en service zijn er naar ons idee geen doorslaggevende factoren waarom je of bij De Giro of bij Binck moet gaan beleggen. Kosten zijn naar ons idee wel doorslaggevend. De kosten van beleggen bij De Giro zijn veel lager dan bij de concurrent Binck. Mensen lijken hier steeds meer achter te komen. Sinds een half jaar is De Giro de grootste broker van Nederland. U bent dus niet de enige die bij De Giro belegd.

Tot slot

Dit artikel is geschreven met als doel een broker te zoeken die het meest geschikt is om een portefeuille met indexfondsen (ETF’s) op te bouwen. Wanneer je veel wil handelen op de beurs, dus dagelijks transacties doen, ben je hier aan het verkeerde adres. In deze aanpak geloven wij niet. Wetenschappelijk onderzoek wijst bovendien uit dat iemand die veel handelt gemiddeld een slechter rendement haalt dan iemand die weinig handelt. Dit komt voornamelijk door de hoge kosten van veel handelen. Wij denken dat weinig handelen en systematisch aankopen doen in indexfondsen de meest verstandige manier is om vermogen op te bouwen. In dit artikel leren we je waar je dat het beste kan doen, De Giro of Binck. We beoordelen beide brokers op basis van veiligheid, kosten en service.

Vragen? Stel ze in de comments onderstaand!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.