Index Beleggen

Index beleggen wordt ook wel passief beleggen genoemd. Zoals het woord passief al suggereert, is het een manier van beleggen waar je eigenlijk niet naar om hoeft te kijken. In tegenstelling tot actief beleggen waarbij je continue op de hoogte van het laatste nieuws moet zijn. Hoe kun je beleggen zonder daar actief naar om te kijken? Dat gaan we je op deze pagina uitleggen.

De eerste uitleg van index beleggen

Het idee van index beleggen is dat jouw belegging verspreid is over verschillende aandelen van meerdere bedrijven (meestal binnen één Index zoals de AEX). De theorie daarachter is dat als een bepaald bedrijf het slecht doet, de andere bedrijven het waarschijnlijk nog steeds goed doen. De goede resultaten van de andere bedrijven, heffen dan het slechte resultaat van dat ene bedrijf op en daardoor staat je geld relatief veilig. Je “spreidt” dus de risico’s. Voor het behaalde resultaat heeft dit natuurlijk ook gevolgen. Je resultaat zal zo goed zijn als het gemiddelde resultaat van de aandelen waarin jij hebt belegd. Wil je hiervan een mooi voorbeeld zien, kijk dan op de pagina Beginnen met Beleggen.

>>> Bekijk hier een voorbeeld van Index beleggen.

Echter is het idee van index beleggen niet dat je de resultaten van één bedrijf compenseert met de resultaten van één ander bedrijf. Het idee van index beleggen is juist dat je jouw belegging heel grootschalig spreidt. Dus stel je belegt in aandelen van alle 25 bedrijven van de AEX (Amsterdam EXchange). Vijf daarvan zullen het in een jaar misschien slecht doen. Toch zijn jouw behaalde resultaten niet per se slecht. Dit komt omdat de positieve resultaten van de overige 20 bedrijven compenseren voor het slechte resultaat van die vijf.

Index beleggen middels een ETF

Maar het “passieve” van index beleggen wordt nog mooier. Zo is het idee achter index beleggen niet dat je zelf die 25 aandelen gaat kopen. Nee, je kunt deze 25 aandelen al in een heel mooi pakketje kopen. Zo’n pakketje heet een Exchange-Traded Fund (ETF). Wanneer je een ETF koopt, koop je dus een al samengesteld pakketje van verschillende aandelen.

Wanneer is index beleggen geschikt voor mij?

Nu je weet wat index beleggen is, weet je ook dat index beleggen eigenlijk geschikt is voor iedereen! Ook voor de beginnende belegger. Het is een makkelijke en toegankelijke manier om in de beleggingswereld te stappen. Vaak met een hoger rendement (de winst die je behaalt op je belegging) dan wanneer je het geld op een spaarrekening zet. We zetten hieronder de voordelen en de risico’s van passief beleggen voor je op een rijtje.

De voordelen van index beleggen:

De volgende voordelen gelden voor index beleggen:

  1. Index beleggen kost (bijna) geen tijd.
  2. De kosten zijn zeer laag.
  3. Het risico is door de grote spreiding lager (dan bij actief beleggen).
  4. Tot slot toont wetenschappelijk onderzoek aan dat index beleggen tot betere resultaten leidt dan de meeste professionals met actief beleggen zullen behalen.

Zoals bij punt 2 benoemd, zijn de kosten voor index beleggen laag. Dit komt doordat alles middels een ETF geautomatiseerd is. Daardoor zijn de jaarlijkse kosten extreem laag. De kosten bedragen meestal maximaal 0,2% per jaar van het ingelegde vermogen. Ter vergelijking, bij actief beleggen door een vermogensbeheerder zijn deze kosten vaak minimaal 1% per jaar. Dus vijf keer zo hoog. Wellicht klinkt dat niet als veel, maar wanneer u 10.000 euro investeert, komt dit bij index beleggen neer op 20 euro, tegenover 100 euro bij actief beleggen. Zeker op de lange termijn tikken zulke bedragen toch aan. Stel je deze kosten maar eens over een periode van 10 jaar voor.

Wil je weten hoe hard de kosten er op termijn in kunnen hakken? Dit artikel legt het haarfijn uit.

>>> De impact van kosten op je rendement

De risico’s van index beleggen

Zoals hierboven genoemd kunnen de risico’s van index beleggen relatief laag worden gehouden. Toch moet, zoals bij elke vorm van beleggen, ook index beleggen met beleid worden gedaan. Zorg dat je snapt waarin je investeert en bij wie je dat doet, alvorens je geld daarheen te brengen. Wij bespreken met name beleggen in aandelen, maar ETF’s zijn er in allerlei soorten en maten. Ze zijn er voor aandelen, obligaties, valuta, grondstoffen en vastgoed. Sommige van deze ETF’s zijn behoorlijk risicovol. Ook zitten er mogelijk andere risico’s aan andere types ETF’s, wees je daarvan bewust.

Vergeet daarnaast niet dat bij beleggen altijd het risico van een slechte markt meespeelt. Index beleggen volgt hoe aandelen het gemiddeld doen op de beurs, oftewel de index. Soms kent de beurs slechtere tijden zoals tijdens de financiële crisis in 2008. Omdat index beleggen de beurs volgt, betekent dit dat er op korte termijn ook bij index beleggen sprake kan zijn van “slechte tijden”. Wij van Beursfenomeen geloven in beleggen voor de lange termijn. De beurs herstelt zich tot dusver altijd weer. Doordat hier soms jaren overheen gaan, kan het wel betekenen dat uw geld een paar jaar minder waard is dan toen u het investeerde. Lees voor meer achtergrondinformatie het artikel van Business Insider.

>>> Business Insider: “wie geld langer weg wil zetten kan beter beleggen in aandelen”

De volgende stap

In dit artikel heb je kennis gemaakt met index beleggen. Als je verder geïnteresseerd bent in index beleggen, is het belangrijk om op een paar aandachtspunten te letten. Wil je hier meer over lezen?

>>> STAP 2: INDEX BELEGGEN, OP WELKE AANDACHTSPUNTEN MOET IK LETTEN?

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.