Hoe word je net zo rijk als Warren Buffett?

Albert Einstein

Toen Albert Einstein gevraagd werd wat de krachtigste kracht van het universum was zei hij het principe van samengestelde rente (compounding). Einstein noemde dit ook wel het achtste wereldwonder. In de beleggingswereld betekent dit rendement op rendement. We proberen deze kracht uit te leggen aan de hand van een waargebeurd voorbeeld.

In 1626 kocht een Nederlandse afvaardiging van de West India Company een eiland in New York. Dit eiland kennen we hedendaags als Manhattan. Onder meer Wall Street maakt deel uit van Manhattan. Manhattan kan worden beschouwd als een van de meest gewilde gebieden om te wonen of werken. Grond en vastgoed behoren hier niet voor niets tot het meest prijzige ter wereld. In 1626 werd Manhattan verkocht door Amerikaanse Indianen aan de Nederlanders voor ƒ 60 wat omgerekend $ 24 is. Volgens recente schattingen is Manhattan nu ongeveer $ 8000 miljard waard. Dat is ongeveer 10 keer zoveel als de grootte van de jaarlijkse Nederlandse economie.

Is de deal die de Indianen sloten de slechtste in het bestaan van de moderne tijd?

Dat lijkt mee te vallen. Van $ 24 naar $ 8000 miljard lijkt op het eerste gezicht een enorm verschil. Echter, stel dat de Indianen een goede beleggingsadviseur hadden en de $ 24 opbrengst belegd hadden in een mandje aandelen en daarop 8% rendement per jaar hadden gemaakt. De afgelopen 200 jaar hebben aandelen gemiddeld 8% rendement per jaar opgeleverd dus zo’n onrealistische aanname is 8% niet. € 24 belegd tegen 8% is in 2018 aangegroeid tot $ 329.000 miljard dollar. Een veelvoud van de $ 8000 miljard dollar die de Indianen zijn misgelopen. Helaas hadden de Indianen geen goede beleggingsadviseur.
Wat wij met dit voorbeeld willen laten zien is dat een klein bedrag kan uitgroeien tot enorme welvaart wanneer je het voor een lange termijn belegt. Rendement op rendement zorgt uiteindelijk voor exponentiële groei. Hoe hoger het jaarlijkse rendement hoe hoger de geldsom in de toekomst.

——-

WISKUNDIGE BEREKENING: 24*1,08^392

——-

Hoe word je net zo rijk als Warren Buffett?

Extreme rijkdom zoals bij Buffett ($ 80 miljard) is niet voor iedereen weggelegd. Extreme rijkdom door beleggen behaal je door onderstaande drie factoren te combineren:
• Hoog jaarlijks rendement
• Een lange termijn perspectief
• Groot startkapitaal

Buffett genoot ze alle drie en dat leidde automatisch tot extreme rijkdom. Heb je geen groot startkapitaal? Geen probleem. Als je aan twee van de drie factoren voldoet leidt dit al automatisch tot rijkdom. Dus een klein startkapitaal in combinatie met een goed jaarlijks rendement en een lange termijn perspectief leidt automatisch tot rijkdom. Wij denken dit voor iedereen mogelijk is.

Conclusie
1. Einstein is geniaal.
2. Samengesteld rendement leidt tot geweldige dingen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.